perjantai 14. marraskuuta 2008

Munatoti

Mieheni inhoaa glögiä. En voi väittää pitäväni siitä itsekään, lukuunottamatta tyrnimarjaglögiä, jota taas ei tunnu hevillä löytyvän ainakaan tavallisten markettien hyllyiltä. Muutama päivä sitten törmäsin netissä surffaillessani munatotin ohjeeseen - ja muistaessani jonnekin kaappiemme perälle unohtuneen rommipullon päätin kokeilla, miten tämä amerikkalaisten "vastine" glögille pärjää joulujuomavertailussa.

Täytyy sanoa, että tämä joulujuoma taitaa nousta ylivoimaiseksi suosikiksi meidän taloudessamme. Jopa tuo rommi, jota ei suinkaan vahingossa ole unohdettu kaapinperälle, tuli käytettyä loppuun viimeistä pisaraa myöten. Paksu, maitopohjainen juoma houkuttelee tehokkaasti nautiskelemaan pehmeästä sohvasta ja paksuista vilteistä höyryävän kupin äärelle.

Munatoti neljälle

4 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
2 luomumunaa
2-3 rkl (fariini)sokeria
vaniljasokeria
1 dl rommia, konjakkia tai näiden sekoitusta

Pinnalle:
Raastettua muskottipähkinää
(vaahdotettua kuohukermaa)


Kuumenna maito ja kerma kattilassa kiehuvaksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon kuuma maito-kermaseos ja alkoholi vuorotellen. Kaada juoma mukeihin, koristele halutessasi kuohukermalla. Ripottele lopuksi päälle hieman raastettua muskottipähkinää.

torstai 13. marraskuuta 2008

Kaksiviikkoiset ipanat

Pennut ovat niin viehättäviä otuksia nukkuessaan ja tuhistessaan emon tissillä, ettei pentulaatikon äärestä oikeastaan malta poistua vain päivittääkseen kuulumisia blogiin, jota tuskin kukaan koskaan lukee. Tänään kuitenkin toisenlainen velvollisuus kutsui, ja minun oli pakko siirtää iso ahterini vaihteeksi koulunpenkille. Onneksi pennuista ei tarvitse olla erossa muutamaa hassua tuntia enempää - olkoonkin, että minuutit kuluvat täällä koululla äärettömän hitaasti, ja kahden tunnin koulupäivä tuntuu kestävän ikuisuuden.

Tämä pakollinen kouluvisiitti kaikessa tylsyydessään tarjoaa kuitenkin mainion mahdollisuuden blogiin naputtelulle, sillä opettajaa ei juurikaan näytä kiinnostavan, mitä me opiskelijat oikeastaan tietokoneillamme teemme.

Koen silti tarvetta hieman puollustella toimintaani: Käymme tällä tunnilla läpi sellaisia asioita, jotka ovat minulle entuudestaan tuttuja, joten älkää ainakaan suoraan tuomitko minua!

Pennut kasvavat hurjaa vauhtia. Suurin poika painaa liki puolikiloa - ja on vasta 14 vuorokautta vanha! Pikkutyttökin on oikeastaan jo kolminkertaistanut painonsa - Hieman päälle 100 grammaisesta rääpäleestä on kasvanut jo kunnon kokoinen pentu. Alkuviikosta naperoilla aukesivat myös silmät - ja mikä olisikaan suloisempi näky, kuin pienen pieni pentu, joka tihrustelee maailmaa "uusilla" silmillään.