maanantai 31. lokakuuta 2011

Ihkui juttui



Ah, tänään on mukavaa olla nainen. Givenchyn "Enkelit ja Demonit" -tuoksusarjan ihana uutuus le secret elixir hurmasi minut kuukauden takaisella Tallinnan risteilyllä. Tai oikeastaan hurmaannuin siitä vasta risteilyn jälkeen nuuhkutellessani sunnuntaina laivalla päällä ollutta paitaani maanantai-iltana kotona pyykkikoneen ääressä. Kiitos ihanan äitini, nyt kyseinen uutuustuoksu täydentää minun jo ennestään laajaa tuoksukokoelmaani. Lisäksi testiin pääsee paljon kehuttu Lancomen Hypnôse Doll Eyes. Sitä täydellistä ripsiväriä etsiessä...

perjantai 28. lokakuuta 2011

Kahvitauko

En tunnustaudu kovaksi kahvinjuojaksi. Olen paremminkin satunnaiskäyttäjä, niin että osaan nauttia kupillisesta, mutta pärjään vallan mainiosti ilman aamukahviakin, enkä kärsi kahvittomina päivinä päänsärystä, vapinasta, väsymyksestä tai muista vieroitusoireista.

Joissakin tilanteissa kupillinen kavia on kuitenkin välttämättömyys. Yleensä näihin tilanteisiin liittyy olennaisesti myös kiireettömyys, paksu viltti, hyvä kirja tai jokin muu sellainen elementti joka viittaa siihen että minulla on hetki aikaa itselleni. En koskaan vaivaudu keittämään itselleni kahvia, mikäli minulla on kiire, koska en voisi edes kuvitella "hörppääväni kupillista" täydessä vauhdissa. Sehän olisi melkein sama asia kuin joisi vuosikertaviiniä tiskialtaan ääressä suoraan pullosta jonkun hoputtaessa selän takana. Minä pyhitän hetken kahville samalla tavalla kuin toiset pyhittävät hetken hienolle viinille - ja kahvi tekee hetkestä pyhän samalla tavalla kuin hieno viini tekee hetkestä pyhän. Minun maailmassani kahvi on siis tyylikäs, hienostunut juoma ja kahvinkeitin väline, jolla voin luoda juhlavan hetken keskelle tavallista arkea.

Huonolla viinillä voi kuitenkin pilata hyvänkin hetken. Huonoa viiniä voi juoda suoraan pullosta siinä sotkuisen tiskialtaan ääressä kovassakin kiireessä ilman suuria tunnontuskia, eikä jälkikäteen tule harmitelleeksi muuta kuin sitä että tuli ostettua niin huonoa viiniä. Sama pätee kahviin. Huonoa kahvia voi hörppiä ohimennen kiireen keskellä ja juomatta jääneen kahvin voi kaataa viemäriin, eikä jälkikäteen harmita mikään muu kuin se, että tuli nähtyä se kahvinkeittämisen vaiva - näin ainakin omalla kohdallani.

En koskaan osta tahallani huonoa viiniä, en edes silloin kun tarkoitukseni on käyttää sitä vain ruuanlaitossa. En liioin koskaan osta pahaksi toteamaani kahvia. Minun Huonot kahvit -listani on tolkuttoman pitkä ja siltä löytyvät nykyään myös suurin osa suomalaisten suosimista kahvimerkeistä, listä näet koki melko radikaalin muutoksen vuosi sitten saatuani Helsingissä asuvalta ystävältäni lahjaksi harvinaisen hienoa, vastajauhettua luomukahvia. Sen jälkeen tavalliset juhlamokat sukulaisineen ovat maistuneet lähinnä kuralta. Toki keskinkertainenkin kahvi ajaa asiansa ystävän kattaman kahvipöydän äärellä, mutta kotiin pyrin ostamaan hienostuneempia, erikoisempia kahveja, joita voin siemailla kaikessa rauhassa niinä kiireettöminä hetkinä, kun minulla on aikaa kahvikupilliselle tai kahdelle.

Täältä takapajuiselta Lapualta ei kuitenkaan saa vastapaahdettua ja -jauhettua luomukahvia, joten on tyydyttävä siihen mitä lähimarketista löytyy. Paulig on tuonut markkinoille liudan uusia, hieman eksoottisempia kahveja, joiden maistelu minulla on vielä täysin kesken. Omaa suosikkiani, Löfbergs Lilan Skånerostia, ei saa enää mistään, mutta sen sijaan jopa oman lähikauppani hyllyltä löytyy Löfbergs Lilan Mellanmörk -kahvia, joka on sekin varsin mainio kahvi pyhittämään hetken kuin hetken. Minulla on vain kovin paha tapa ostaa aina sitä samaa, jonka olen kerran hyväksi todennut... Mitäköhän muuta kahvia keskitumman paahdon ystävä uskaltaisi kokeilla?

lauantai 15. lokakuuta 2011

Syksyn ihanimmat neuleet vol. 1

Syksy ja neuleet - mikä ihana yhdistelmä!


Onlyn vihreä suurikauluksinen neule saa seuraa riikinkukon pyrstösulista (väkersin korvikset ihan itse kun kaupasta ei löytynyt sopivia) ja kalevalakorusta:





Tänään ostamani kengät passaavat mainiosti käytettäväksi vähän viileämmälläkin säällä:

perjantai 14. lokakuuta 2011

Muualta bongattujen juustoisten reseptien kaksi parasta.

Järkyttävän huono otsikko, mutta olkoot, en keksi parempaakaan.

Muhun on iskenyt lievä inspiraation puute keittiön puolella, joten olen viimepäivinä turvautunut useampaan otteeseen eri ruokablogien valmiisiin ideoihin. Hyviä ruoka- ja leivontablogeja on netti pullollaan, mutta vain muutamaa niistä jaksan seurata aktiivisesti. Pastanjauhantaa vetää mun yhden hengen taloudessa aika usein sen pisimmän korren, mutta nyt kun hakusessa oli helppo, nopea ja vähän erilainen juustoinen resepti, jota viitsii testata yksinkin, jäi Pastanjauhantaa yllättäen vaille kultamitalia.

Pippurimyllyn paistettu Brie-juusto ansaitsee silti vähintäänkin kunniamaininnan tämän juustohullun blogissa.




Kultamitali menee kuitenkin tällä kertaa muualle, nimittäin syksyn ylivoimaisesti paras resepti löytyi Kaikki äitini reseptit -nimisestä blogista. Nopea visiitti Pastanjauhajien blogiin paljastaa, että myös siellä kyseinen resepti on testattu ja hyväksi todettu - so you don't have to take just my word for it... Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!




Mozzarellaa ja avokadoa jogurttikastikkeessa
(Ohje on peräisin Visa Nurmen ja Antti Vahteran keittokirjasta "Likivihreät")

2 pussia buffalomozzarellaa
2 avokadoa
2 dl ruokajugurttia
1 sitruuna
2 tl sokeria
1/2 punaista chilipalkoa
1 dl basilikaa
tuoretta rosmariinia
Maldon-suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja paloittele avokadot. Pyörittele palat puolikkaan sitruunan mehussa etteivät ne tummu. Revi/leikkaa mozzarella paloiksi ja asettele palat laakealle lautaselle. Sekoita jogurttiin puolikkaan sitruunan mehu ja sokeri. Levitä seos juuston päälle. Heitä pinnalle avokadokuutiot ja silputut yrtit sekä chili. Viimeistele herkku mustapippurilla ja suolalla.


Ohjeesta saa muuten aika helposti väännettyä vähähiilarisen version halutessaan. Sokerin sijasta jogurtin voi makeuttaa vaikkapa ripauksella hermesetasia.

torstai 6. lokakuuta 2011

Parhaat asiat elämässä ovat... Aika yksinkertaisia.

Rrrrrakastan syksyä! Olen sekaisin keltaisista ja punaisista ja ruskeista lehdistä ja vesisateesta ja aurinkoisista hetkistä ja pimenevistä illoista ja paksuista neuleista. Olen luultavasti ainoa ihminen maan päällä jonka mielestä ajaminen pimeässä vesisateella on mielettömän kivaa ja jota ei haittaa pätkän vertaa se että kesähelteet siirtyvät historiaan. Toiset käpertyvät sohvannurkkaan kaakaomukin kanssa ilmojen kylmetessä, mutta minulle ensimmäiset pakkasyöt ovat merkki siitä että on vihdoin aika nousta ylös sohvalta - ja painua pihalle!

Olen syksyiseen tapaani eksynyt metsään useammankin kerran viimepäivinä ja löytänyt kotiin vasta iltahämärällä, kun kengät ovat jo kastuneet läpimäriksi ja hiukset takkuuntuneet männynneulasista. Tällä viikolla olen kolunnut Simpsiön rinteitä koirien kanssa ihan urakalla - ja satuin eräs ilta löytämään sieltä elämäni ensimmäiset kanttarellit! Säilöin niitä vuorokauden verran jääkaapissa ennen kuin sain päätetyksi mitä niistä loihtisin.

Ja niinhän se on, että näin hienon raaka-aineen kanssa on ihan turha ruveta kikkailemaan. Parhaat asiat elämässä ovat vallan yksinkertaisia.



Harvinaisen konstailematon kanttarellipasta - 2 annosta
(Alkuperäinen ohje osoitteessa Maku.fi.)

500 g kantarelleja
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl voita
1 kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
2 rkl silputtua persiljaa
Pinaattituorepastaa kaksi annosta

Pinnalle
2 rkl parmesaanijuustoa
Mustapippuria myllystä
Persiljaa


Paista puhdistetut, pilkotut sienet ja sipuli erikseen paistinpannulla voissa. Yhdistä ainekset, murustele pannulle liemikuutio ja lisää kerma. Sekoita, anna hautua hetki ja lisää persilja.

Keitä pasta al denteksi ja valuta.

Kokoa annokset lautasille. Ripottele päälle raastettua parmesania, vastarouhittua mustapippuria ja silputtua persiljaa - ja nauti syksystä!


PS. Luultavasti sienet tosiaan olivat kanttarelleja, koska olen vielä hengissä ja hyvissä voimin. Ja mihin muuten hävisivät annokseni kauniit persiljanlehdet tuosta kuvasta?

PPS. Eilen blogini täytti neljä vuotta. Okei, okei, myönnän että on ollut kausia jolloin en ole viitsinyt tänne juuri kirjoitella... Mutta silti.