tiistai 26. lokakuuta 2010

Hyydytetty vadelma-rahkakakku (VHH)


VHH hyydykekakkukokeilu nro kaksi - tällä kertaa ihan perinteisesti irtopohjavuoassa.

Lopputulos oli mainio - siitäkin huolimatta että hiilihydraatteja kakku sisältää niukanpuoleisesti (koko kakussa on vain vajaa 40 g hiilihydraatteja). Määrä on sopiva pienehköön irtopohjavuokaan. Oma vuokani taitaa olla halkaisijaltaan 26 cm ja kakku jäi aika matalaksi.

(Suluissa ainekset ja mitat VHH-dieetistä viisveisaaville.)

Hyydytetty vadelmakakku VHH-tapaan

Pohja:
100 g mantelijauhetta
0,5 dl vehnäleseitä
100 g voita
1 tl hermesetasia
1 tl kanelia
puoli tl kardemummaa
(Vaihtoehtoisesti 150 g hienonnettuja digestivekeksejä ja 70 g voita)

Täyte:

3 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
3 ml vaniljaesanssia (tai 3 tl vaniljasokeria)
puoli desiä hermesetasia (vastaava määrä sokeria, ehkä noin 1 dl)
200 g pakastevadelmia
6 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua


Leikkaa irtovuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperista. Sulata voi kattilassa. Olen huomannut että pohjasta tulee parempi jos voin antaa aavistuksen verran ruskistua. Sekoita sulatettu voi ja muut pohjan aineet keskenään ja taputtele taikina vuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.

Kaada vadelmat pieneen kattilaan ja keitä niitä kunnes marjat soseutuvat. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja hermesetas (tai sokeri) sekä vaniljaesanssi (tai vaniljasokeri) yhdessä vadelmasoseen kanssa. Kiehauta sitruunamehu, purista liivatteet kuiviksi ja sekoita kuumaan sitruunamehuun. Älä keitä seosta liivatteiden lisäämisen jälkeen. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos varovaisesti täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli.


Ahkera tekaisee kakun päälle kiilteen vadelmista täältä löytyvällä ohjeella. Itse en tällä kertaa jaksanut. Vadelmien kanssa sopii myös mustikat, joten jos haluaa hienostella, kakun voisi tarjota mustikkakastikkeen kanssa - mustikat vaan soseutumaan kattilaan ja sopivasti makeutusta perään jos sellaista kaipaa.

Koko kakun makrot noin suunnilleen: kaloreita 2650, hiilihydraatteja 40g, rasvaa 240g ja proteiinia 70 g.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä reseptistä. Tulee ihan varmaan jatkuvaan käyttöön. Pohja oli hyvä, vaikka epäilin ensin vehnäleseitä, kun en yleensä pidä niiden antamasta mausta. Oikeastaan pohja on mielestäni parempi kuin digestivekeksien äkkimakeansuolainen mitä yleensä olen hyytelökakkuihin laittanut.