perjantai 5. lokakuuta 2007

"Chiang Mai"

Chiang Mai on kaupunki Pohjois-Thaimaassa. Olen käynyt siellä joitakin kertoja silloin kun vielä asuin perheeni kanssa Thaimaassa. Mieleeni noista matkoista ovat jääneet lähinnä upea vuoriso kaupungin ympärillä, erilaiset käsityöt, kulotetut pellot ja ilma, joka tuntui hätkähdyttävän raikkaalta Bangkokin pakokaasuihin ja läkähdyttävään kuumuuteen verrattuna.

Chiang Mai ei kuitenkaan ensimmäisenä tuo minun mieleeni kaupunkia ympäristöineen, vaan erään herkullisen, yksinkertaisen thairuokalajin. Oikea nimi tälle ruokalajille on Nam Prik Oon, mutta meillä sitä on jostain syystä kutsuttu aina "chiangmaiksi". Jos omistaa kunnollisen , hyvän kokoisen morttelin, ruoka on todella helppo valmistaa, ja siihen tarvittavat raaka-aineet löytyvät kohtalaisen helposti lähimarketistakin. Yleensä chiangmai tarjotaan muiden perinteisten ruokalajien ohella kypsäksi höyrytetyn tahmean riisin kanssa, mutta se menettelee myös "tavallisen" keitetyn riisin kanssa. Lisäksi tarjolle laitetaan vihreitä kasviksia, kuten kurkkua, salaatinlehtiä ja pavunvarsia.

"Chiang Mai" eli Nam Prik Oon

5-10 kuivattua kokonaista chilipalkoa riippuen siitä, kuinka tulista ruuasta haluat
Kolme tomaattia reilunkokoisina paloina
Punasipuli silputtuna
Soijakastiketta
Kalakastiketta
Jauhelihaa 400 grammaa - mielellään naudanjauhelihaa, mutta perinteinen sikanautakin käy ihan hyvin.


Liota chilipalkoja pienessä määrässä vettä, kunnes ne hieman pehmenevät. Hakkaa ne hienoksi morttelissa. Lisää joukkoon tomaatti ja punasipuli, jatka hakkaamista kunnes tomaatti on sopivasti pehmennyt. Lisää soija- ja kalakastike. Etenkin kalakastiketta kannattaa lisätä aluksi varovasti, sillä varsinkin tottumattomalle maku saattaa olla turhan eksoottinen. Ei kuitenkaan huolta - maku ei ole niin paha kuin kastikkeen haju antaa ymmärtää! Sekoita joukkoon jauheliha, painele seos tasaiseksi morttelissa.

Kuumenna pannulla tai wokissa tilkka öljyä, kaada seos pannulle. Kaada pannulle hieman vettä ruskistuksen alkuvaiheessa ja sekoittele, kunnes liha on kypsää. Lisää vettä paistovaiheessa tarpeen mukaan - älä anna ruuan kuivua liikaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kala- tai soijakastiketta.

Ei kommentteja: