keskiviikko 17. lokakuuta 2007

Syntymäpäiväjuhlintaa kera turkinpippurikakun yms.

Mieheni täytti tänään vuosia. Juhlapäivän kunniaksi olen ahertanut keittiössä maanantaista asti vaihtelevalla menestyksellä.

Mieheni ei juurikaan pidä turkinpippureista, mutta katala suunnitelmani oli toteuttaa siitä huolimatta Fazerin turkinpippurikakkuresepti. Se kuulosti mielenkiintoiselta ja kokeilun arvoiselta. Tosin muuntelin reseptiä tekovaiheessa paremmin makuumme sopivaksi. Tässä oma versioni Tyrkisk Peber -kakusta:

Tyrkisk Peber –friikin hyytelökakku sitruunavivahteella

Pohja
150 g Digestive-keksejä
80 g voita tai margariinia
50 g Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouhetta

Turkinpippurihyytelö

100 g Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouhetta
2 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
200 g rahkaa
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä
Yhden sitruunan mehu

Pinta
4 liivatelehteä
3 dl appelsiini- tai mangomehua

Koristeluun 50 g Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouhetta ja lakupaloja


Sulata rasva ja murenna keksit. Sekoita keksimurut ja Fazer Tyrkisk Peber Crush -murut (50 g) voisulan kanssa ja painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahdon joukkoon lähes kaikki loput Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouheesta ja rahka. Lisää joukkoon sitruunamehu.
Liota turkinpippurihyytelöön tulevat liivatelehdet runsaassa kylmässä vedessä noin 5 minuuttia ja purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Sekoita liivateseos kevyesti käännellen Fazer Tyrkisk Peber Crush vaahtoon ja kaada seos keksipohjan päälle.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia, tai kunnes seos on hyytynyt.

Kuumenna appelsiinimehu. Purista lopuista liivatelehdistä vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan mehuun. Valuta liivateseos hyytyneen Turkinpippurihyytelön päälle. Hyydytä kakku jääkaapissa pari tuntia.

Koristele kakun reunat Fazer Tyrkisk Peber Crush-muruilla ja nostele tryffelit kakun päälle. Tämänpäiväisestä kakusta jätin koristeet pois, sillä unohdin ostaa tryffelit...





Turkinpippurikakun seuraksi tein perinteisemmän omenahilloa ja kermaa sisältävän täytekakun. Tämän kakun koristelin yksinkertaisesti rouhitulla suklaalla. Sen parempaan en olemattomilla koristelutaidoillani ja -välineilläni tällä kertaa pystynyt.



Lisäksi tarjolla oli tonnikalahyrriä ja kinkku-aura-ananaspiirakkaa. Hyrriin sain idean Marien kinkku-fetahyrristä. Pizzapohjataikinan tein tosin oman reseptini mukaan: 1 dl vettä, 15 g hiivaa, 1/4 tl suolaa 2 rkl öljyä ja 2,5 dl vehnäjauhoja. Taikinan ainesosat saa tosin tuplata isompaa satsia varten, tuosta määrästä tuli ehkä 12 melko pientä hyrrää. Hyrrät täytin tomaattipyreellä, chilitonnikalalla ja juustoraasteella.

Piirakan tein yhdistelemällä useampia reseptejä. Tällä ohjeella piirakka lopulta valmistui:

Kinkku-aura-ananaspiirakka

Pohja:
100 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 1/2 maitoa
15 grammaa hiivaa

Täyte:
200 grammaa kinkkusuikaleita
125 grammaa aurajuustomurua
1 tlk ananaspaloja
2 kanamunaa
2 dl ruokakermaa
1-2 dl juustoraastetta
Jauhettua paprikaa


Kuivat aineet sekoitetaan murumaiseksi seokseksi. Seokseen lisätään kädenlämpöinen maito johon hiiva on liotettu, ja taikina alustetaan tasaiseksi. Taikinaa kohotetaan noin vartti lämpimässä, jonka jälkeen se kaulitaan levyksi ja nostetaan voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 28 cm). Täytteen ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan pohjan päälle. Piirakkaa paistetaan 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Ei kommentteja: